Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Imigracija u Finsku

Hajde da razgovaramo o tome kako se može sprovesti imigracija u Finsku. Drugim riječima, preseljenje u ovu zemlju na stalno prebivalište.

Reč "imigracija" u naše vreme daje malo vremena kada napuštamo SSSR bez prava na povratak, prepisku, sastanke. Sada ljudi mogu da žive gde god žele i gde mogu. Finska, sa kojom je Sovjetski Savez još uvijek imao vrlo razigrane odnose, danas predstavlja pravi san za mnoge: teritorijalno bliska zemlja, razumljiva nama u smislu mentaliteta.

Istovremeno, Finska pruža svojim stanovnicima visok nivo životne udobnosti i stoga se čini da je jedan od najatraktivnijih ciljeva. Štaviše, ne može se odbiti dalje kretanje: stanovnik Finske, u stvari, nije vezan za neko mjesto, može živjeti u mnogim zemljama svijeta bez traženja dozvole od bilo koga.

Finska nam je istorijski i geografski blizu, kretanje tamo neće imati gotovo nikakav uticaj na odnose sa rođacima, na klimatske i gastronomske navike: rođaci će ostati na dohvatu, klima je ista, proizvodi su slični. Osim toga, mnogi Rusi već žive u Finskoj.

Boravišna dozvola - osnova za boravak u zemlji

Kupujem kuću

Da biste ostali u ovoj zemlji morate dobiti tzv. Boravišnu dozvolu, koja će fizički izgledati kao posebna oznaka na stranici u vašem pasošu.
Boravišna dozvola u Finskoj je tri vrste:

  • privremeno
  • kontinuirano
  • trajno

Prije ulaska u zemlju, dobićete jednu u finskoj ambasadi, a dok ste u zemlji, primit ćete je ili obnoviti na posebnoj državnoj migracijskoj službi Maahanmuuttovirasto.

materijal na tu temu

Ambasada i konzulat Finske: adrese i telefonski brojevi

Generalni konzulat Finske i Ambasada Finske. Koje pružaju usluge, gdje su sati rada. Sve ovo, a ne samo vi ćete naučiti iz članka ispod.

Dozvola boravka na finskom jeziku naziva se oleskelulupaa. Svaka kategorija boravišne dozvole u Finskoj ima svoje pismo: za privremeno je to "B", za kontinualno - "A", za stalno - "P". Privremena boravišna dozvola se izdaje za ne više od godinu dana, a onda morate podnijeti zahtjev za obnovu. Neprekidna boravišna dozvola važi ne duže od četiri godine, nakon čega se mora obnoviti ili prodati zahtjev za stalni boravak.

Osnova za izdavanje boravišne dozvole može varirati. Na primjer, osoba koja je došla na posao s odobrenjem za privremeni boravak i oženila se sa finskim državljaninom, na osnovu toga daje zahtjev za izdavanje trajne boravišne dozvole.

Zahtjev za trajnu dozvolu može se poslati nakon četverogodišnjeg neprekidnog boravka u zemlji - putovanja i putovanja, naravno, ne računaju se. Važno je živjeti u Finskoj 4 godine uz stalnu dozvolu boravka.

Šta daje pravo na dobijanje boravišne dozvole

Rad, učenje, repatrijacija, brak sa građaninom Finske (spajanje porodice) - sve to je razlog za imigraciju u Finsku. Zakon, kojim se reguliše ulazak stranaca za stalno nastanjenje u Finsku i proceduralna pitanja vezana za dobijanje dozvole boravka od strane stranih državljana, usvojen je 2004. godine. Pravna osnova za imigraciju u Finsku u ovom dokumentu su dva priznata: spajanje porodice i repatrijacija. Jednostavno rečeno, dozvolu boravka možete dobiti lako, ako ste stariji od 18 godina, vi ste u vezi (ne mora se obavezno prijaviti) sa građaninom ili državljaninom Finske, ili sa stranim državljaninom koji stalno živi u Finskoj, ili finski teče vašim žilama krv i vi to možete dokazati.

Obnova porodice

Vjenčanje u Lappeenranti

Ako govorimo o spajanju porodice (braku), onda se možete preseliti u Finsku na redovnu vizu za goste, koja se daje do tri mjeseca, a na licu mjesta podnijeti zahtjev za boravišnu dozvolu jednoj od policijskih stanica u mjestu prebivališta. osoba sa kojom se ponovo ujedinjuje.

Možete sigurno čekati na odluku dok ste u zemlji. Ako se ne ujedinite sa finskim državljaninom, ali sa strancem koji živi na njenoj teritoriji, moraće da podnese dokumente koji potvrđuju njegovu finansijsku održivost.

Repatrijacija

Repatrijacija - ovaj članak je najrelevantniji za stanovnike bivšeg Sovjetskog Saveza, budući da je veliki broj naših bivših građana koji žive u Finskoj repatrirani. Ova kategorija uključuje Ingermanlandske Fince i sve koji mogu da dokažu da je jedan od njegovih rođaka, uključujući i njegovu baku ili dedu, bio Finac.

Proces potvrde finskog porijekla je prilično dugačak. Svi dokumenti koji mogu potvrditi finsko porijeklo moraju biti predati finskom konzulatu. Osim toga, da biste se preselili u Finsku, morate posjedovati jedan od dva službena jezika ove zemlje: švedski ili finski, koje morate potvrditi polaganjem specijalnog jezika.

Studija

Studira na univerzitetu u okviru MBA programa

Jedan od najperspektivnijih i najjednostavnijih načina (iako ne najkraći) za prelazak u Finsku je studiranje na finskom univerzitetu. Potrebno je izabrati specijalitet koji se traži u zemlji: ekonomija, IT, medicina.

U procesu studiranja i vježbanja sasvim je moguće pronaći posao koji će postati osnova za dobivanje kontinuirane boravišne dozvole u zemlji.

Važno je!

Poznavanje jezika je jedan od najvažnijih faktora za ulazak u školu ili posao. Čak i prije ulaska na fakultet, morate biti tečni engleski i barem znati nešto finski.

Usput, ako idete na studij u Finsku na period duži od tri meseca, onda vam je potrebna privremena boravišna dozvola. Dobit ćete ga u finskom konzulatu, prezentirajući dokumente koji potvrđuju prijem na univerzitet. Da bi dobio dozvolu za boravak, učenik mora dokazati da ima dovoljno finansija.

Studenti također imaju pravo na ograničeni radni period: to jest, mogu raditi ograničen broj sati tjedno, puno radno vrijeme je zabranjeno.

Work

Rad u Finskoj

Drugi način da se ide u Finsku je da se nađe posao. Ovo nije tako teško, "putovati" na finskim mjestima rada. Ali za ovo vam je potrebno dobro poznavanje finskog jezika. U ovom slučaju, znanje jezika rješava problem za više od 50%. Druga važna komponenta je dobra tražena specijalnost. Ovde se mora nedvosmisleno reći da se posebno vrednuju visoko kvalifikovane radne profesije: zavarivači, električari, graditelji, proizvođači nameštaja, vozači autobusa. Postoji i potreba za lekarima, posebno za medicinske sestre, inženjere, dizajnere, specijaliste za logistiku.

materijal na tu temu

Rad u Finskoj za Rusa

Danas je situacija na finskom tržištu rada jedva stabilna: uprkos činjenici da zbog krize broj organizacija radi na smanjenju broja zaposlenih, potrebno je zaposliti izbjeglice koje dolaze iz Sirije.

Koliko dugo trebate čekati trajnu dozvolu da ostanete

Ako se uda za finskog državljanina ili uda za finskog državljanina, državljanin druge zemlje prvo dobija dozvolu za privremeni boravak. Godinu dana kasnije, potrebno ga je produžiti za još jednu godinu, nakon čega postoji šansa da se dobije kontinuirana boravišna dozvola. Nakon 4 godine, ima smisla podnijeti zahtjev za odobrenje stalnog boravka. Dobijanje posla daje pravo na odobrenje privremenog boravka, koje se može ažurirati i na osnovu produženja ugovora o radu.

Samo četiri neprekidne godine rada u Finskoj pružaju priliku za dobivanje kontinuirane boravišne dozvole. U svakom od ovih slučajeva, podnosilac prijave ima pravo da napusti zemlju na dovoljno dugo vrijeme, ali mora provesti najmanje polovinu perioda izvještavanja u Finskoj.

Naturalizacija

Novorodeni stanovnik Finske

Najlakši i najpouzdaniji način da postanete državljanin Finske je proces naturalizacije. Lakše je postati državljanin Finske tek nakon rođenja. Majka djeteta može biti državljanin bilo koje zemlje, a otac mora biti državljanin Suomi. U vrijeme naturalizacije, dijete mora biti mlađe od 18 godina i ne bi trebalo da bude zvanično u braku. Sva ova pravila važe samo ako su roditelji djeteta, koji nisu stupili u zakonski brak, odlučili da se još udaju.

Drugim riječima, čak i ako je vaš otac rodni Finac, ali on nije oženjen vašom majkom, na vama nema ništa na što možete računati. Ako nemate sve ovo, onda ćete morati da prođete kroz uobičajeni oblik naturalizacije. U preliminarnoj fazi, morat ćete opravdati - zašto želite živjeti u Finskoj, ali i pronaći ono što vas povezuje sa ovom zemljom.

Po pravilu, rođaci djeluju kao takva veza, što su bliži, to bolje. Ako sve prođe dobro, a vi možete uvjeriti imigracionu službu da se morate preseliti u Finsku, dobit ćete probni period od jedne godine.

Tokom ove godine, morat ćete se uspostaviti kao građanin koji poštuje zakon, nakon čega će se privremena boravišna dozvola obnoviti. Sticanje državljanstva moguće je tek nakon 5 godina boravka u zemlji. Pored toga, moraćete da dokažete svoju stabilnu finansijsku poziciju, dobro je učiti finski ili švedski (ako nema posebnih preferencija, preporučujemo da vodite računa o učenju finskog - činjenica je da 95% stanovništva govori to, dok je švedski samo maternji jezik za 5% populacije koja živi uglavnom na zapadu Suomi). Pored toga, od vas će se tražiti da se odreknete svog prethodnog državljanstva.

materijal na tu temu

Uspešna imigracija u Finsku: priče i saveti iz prve ruke

Više od jednom u životu, svaka osoba se pitala: "Kako postati uspješan?". Na ovo pitanje nema nedvosmislenog odgovora, ali se ljudi slažu: ne morate sebi postavljati ovo pitanje, već samo oranje, oranje i oranje.

Politički azil u Finskoj

Drugi način da se emigrira u Finsku je traženje azila. Ali postoji jedno ograničenje - izbjeglica ne može biti građanin “sigurne” zemlje. Šta je "sigurna zemlja" koju predstavljaju finske vlasti? Ovo je zemlja u kojoj nema terora stanovništva, gdje ljudi mogu slobodno izražavati svoje misli bez straha od hapšenja zbog sumnje u političku nepouzdanost. Ovo je zemlja u kojoj nema ugnjetavanja stanovništva po pitanjima religije i vjerovanja. Konačno, to je zemlja u kojoj vlasti i nasilje ne vrše nasilje nad osobom ...

Potencijalni imigrant treba da zapamti da je dolazak u Finsku na stalni boravak, koji dolazi iz takve zemlje, gotovo nemoguć. Po pravilu, takvi "pseudo" imigranti se suočavaju sa zatvorom od nekoliko dana do nekoliko sedmica ili prisilnom deportacijom u svoju domovinu.

Imigranti u Helsinkiju

Iako se finski zatvori odlikuju čistoćom i redom, boravak u Finskoj nije najbolji način za život. Štaviše, postoje uporne glasine da finska vlada ozbiljno planira da stvori specijalne logore za takve izbeglice, a dužina boravka tamo može biti neograničena.

Inače, Rusija se trenutno smatra sigurnom zemljom, sa izuzetkom Čečenije. Osoba koja dolazi odavde može se osloniti na izbjeglički status. Imajući u vidu problem "sigurnih" i "nesigurnih" zemalja, vrijedi upamtiti da Finska prihvaća izbjeglice iz "nesigurnih" zemalja samo ako dođu u Finsku, zaobilazeći teritorije drugih "sigurnih" zemalja. To znači da će izbjeglica iz Sjeverne Koreje, koji putuje u Finsku preko Rusije, vjerojatno dobiti azil.

Logika je jednostavna - imigrant može tražiti utočište u bilo kojoj zemlji u kojoj mu ne prijeti progon. Na primjer, u Rusiji, kroz koju je upravo prošao. Na granici sa Finskom, potencijalna izbeglica moraće da objasni svrhu svoje posete graničaru ili policajcu. On nema pravo da odbije. U slučaju pozitivne odluke o dodjeli azila, izbjeglicama se izdaje odobrenje za privremeni boravak u Finskoj na period od jedne godine.

Nakon što se takva dozvola može produžiti, a nakon dvije godine, izbjeglica može dobiti dozvolu stalnog boravka (ali samo ako nije prekršio finske zakone u to vrijeme).

Trenutno, iz jednog ili drugog razloga, više od 85.000 stranaca stalno živi u Finskoj, što je više od 1,7% stanovništva zemlje. Većina njih dolazi iz Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a (mnogi su Ingermanlanderi). Pored stranaca, imigranti u Finskoj uključuju i svoje građane koji su posljednju godinu života proveli izvan zemlje. Takva pravila diktiraju rezolucija UN-a o imigrantima.

Pogledajte video: KAKO DO POSLA U KANADI?! (Septembar 2019).

Ostavite Svoj Komentar