Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Vrste finskih viza

Vrste finskih viza razlikuju se, prije svega, od razloga za ulazak na teritoriju Finske. Najpopularnija finska viza među Rusima, naravno, je turistička multivisa.

Multivisa za turiste

Važnost takve vize, po pravilu, od šest mjeseci do godinu dana - to je period u kojem možete ući na teritoriju Finske i drugih zemalja Šengena. Ne zaboravite. Da multivisa ima još jedan broj dana da ostane - ova cifra govori koliko dana možete ostati u Finskoj ili drugim zemljama Šengena.

Na primjer, godišnja multivisa može biti otvorena za 180 dana boravka.

Dugoročna viza

U stvari, ovo je ista turistička multiviza, ali se izdaje na period duži od godinu dana. Dobijanje takve finske vize je izuzetno teško. Ali biznismeni i oni koji imaju imovinu u Suomi, vredi pokušati.

Boravišna dozvola

Kao i kod vize, boravišna dozvola je dozvola za ulazak i boravak u zemlji. Jedina razlika je u tome što je takav boravak u Finskoj predviđen za period duži od tri mjeseca. To može biti tzv. Radna viza, studentska viza, kao i dozvola boravka na osnovu porodičnih veza.

Trajanje boravka "A" i "B"

Boravišna dozvola može biti status „A“ ili „B“. Od ovog malog pisma zavisi termintokom kojih možete raditi u Finskoj, i prava i beneficijekoje možete koristiti.

Status "A"

Ovo je kontinuirana boravišna dozvola za 4 godine. Može se produžiti najviše za četiri godine.

Takav status, po pravilu, dobijaju oni koji su već završili određeni mandat u Suomi pod statusom “B” i dobili stalni ugovor o radu. Sretan vlasnik statusa “A” ima sva prava i privilegije finskog građanina, isključujući mogućnost bezviznog ulaska u neke zemlje, i, naravno, pravo glasa na izborima.

Može poslati djecu u lokalni vrtić i školu, registrirati se u Finskoj i čak dobiti beneficije na burzi rada. Nakon što ste uspješno radili sa vizom "A" u Finskoj za sve četiri godine, imate dvije opcije. Možete ga zamijeniti za novi, ili podnijeti zahtjev za odobrenje stalnog boravka (status "P"), položiti ispit za finski jezik i podnijeti zahtjev za državljanstvo.

Osnova za kontinuiranu rezoluciju (Status "A") može se promijeniti: dozvola boravka u vezi sa radom može biti dozvola na osnovu braka.

Status "B"

Ovo je privremena boravišna dozvola. Obično se može produžiti za jednu godinu.

Ova dozvola se uvijek izdaje za određeni period. Može se izdati za jednu godinu ili za period koji je kraći ili duži ako traje duže ili duže.

Stranac koji ima privremenu dozvolu može tražiti neprekidnu dozvolu ako se osnova za boravak u zemlji vremenom promijenila, na primjer zbog braka.

Ako prvi put odete na posao u Finsku, verovatno ćete dobiti status “B”.

Pogledajte video: Prevod izjava i saglasnosti, prevodi na 33 jezika (Septembar 2019).

Ostavite Svoj Komentar