Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Kako dobiti finsko državljanstvo?

Finsko državljanstvo je regulisano Zakonom o državljanstvu koji je poslednji put izmenjen u septembru 2011. godine.
Kako dobiti finsko državljanstvo? Foto: rantapallo.fi

Možete postati državljanin Finske na nekoliko načina:

  1. Po rođenju (od roditelja koji je državljanin Finske ili po osnovu rođenja u zemlji).
  2. Kroz porodicu usvojitelja.
  3. Na osnovu obavještenja o državljanstvu (kansalaisuusilmoitus).
  4. Na osnovu prijave za državljanstvo (kansalaisuushakemus).

Državljanstvo po rođenju

Dijete po rođenju automatski stiče finsko državljanstvo ako:

  • majka djeteta je finski državljanin;
  • otac djeteta je finski državljanin, a roditelji su zvanično u braku;
  • otac djeteta, državljanin Finske, umro je prije rođenja nasljednika, ali je prije smrti bio oženjen za majku djeteta.

Ako je brak strane žene i finskog oca građanski, onda sve zavisi od mesta rođenja deteta. Ako je rođen u Suomi, onda dobija državljanstvo automatski nakon potvrđivanja očinstva. Djeca rođena izvan zemlje dobijaju finsko državljanstvo po zahtjevu za državljanstvo nakon potvrde očinstva.

Finsko državljanstvo može dobiti i dijete rođeno u Suomi od strane stranih roditelja, ako mu majka i otac nisu dali drugo državljanstvo. Ovaj stav finskog zakonodavstva se često tumači dvosmisleno i pogrešno u poređenju sa zakonima SAD. Nije dovoljno da stranci rode dijete u Finskoj, potrebno je dokazati lokalnim vlastima da nemaju priliku dati svoje državljanstvo svojoj djeci. Isto tako, djeca izbjeglica su ponekad novi Finci. U drugim slučajevima, status finskog građanina je dodijeljen djeci kada identitet njihovih roditelja nije utvrđen i gdje je njihova lokacija nepoznata. Magistrat (maistraatti) i Odjel za imigraciona pitanja bave se takvim pitanjima u Suomi. Dvojno državljanstvo djeteta rođenog od stranaca u Finskoj nije moguće.

Državljanstvo kroz hraniteljsku porodicu

Ako finska porodica usvoji dete mlađe od 12 godina, on će automatski dobiti državljanstvo. Ako je dete starije, trebalo bi da se prijavi za državljanstvo.

Dobijanje finskog državljanstva na osnovu obaveštenja (deklaracije) o prihvatanju državljanstva (kansalaisuusilmoitus)

Ovo je pojednostavljen način dobijanja građanskog statusa. Ko može dati obavijest:

  • bivši državljanin Finske;
  • stranac čiji otac ima finsko državljanstvo;
  • usvojeno dijete građanina Finske u dobi od 12-17 godina;
  • osoba starosti 18-22 godine koja živi u Finskoj nekoliko godina;
  • predmet jedne od nordijskih zemalja (Švedska, Norveška, Danska i Island), koji živi u Finskoj posljednjih pet godina.

Državljanstvo po prijavi (kansalaisuushakemus)

Za uspješno sticanje državljanstva, podnositelj zahtjeva mora na pouzdan način provjeriti svoj identitet i ispuniti zahtjeve propisane zakonom:

  • biti stariji od 18 godina ili imati registrovani brak, odnosno biti sposoban;
  • da se poštuju zakoni, da plaćaju poreze, kazne, alimentaciju ili račune za bolnice na vreme;
  • govori finski ili švedski ili finski-švedski znakovni jezik;
  • biti finansijski nezavisna;
  • da živi u Finskoj dovoljno dugo u zavisnosti od situacije od 4 do 7 godina.

Minimalni period boravka - 4 godine - određuje se za one koji su u braku sa finskim građanima, kao i za one koji imaju status izbjeglice ili osobe bez državljanstva (osobe bez državljanstva).

Takođe je vredno uzeti u obzir da je dobijanje državljanstva često završna faza. Obično mu prethodi nekoliko preliminarnih koraka:

  • dozvola za boravak;
  • živi u Finskoj legalno 5 godina.

Dozvola za boravak se obično daje u sljedećim slučajevima: brak sa finskim državljaninom, postojanje radne ili studijske vize, status izbjeglice. Obično se dozvola boravka daje na period od jedne godine (status "B"), nakon čega se mora obnoviti. Brak sa finskim državljaninom ili molba poslodavca može doprinijeti dobijanju statusa „A“ (dozvola za dugotrajan boravak se daje za 4 godine).

Kako se prijaviti?

Zahtev za državljanstvo

Zahtjev za državljanstvo ili obavijest o prihvatanju državljanstva može se podnijeti elektronskim putem putem internetskog portala Enter Finland. Prijava mora sadržati važeću ličnu kartu i druga potrebna dokumenta - izvod iz matične knjige vjenčanih, potvrdu o dohotku, potvrdu o položenom ispitu na finskom ili švedskom jeziku. Zatim, u roku od tri mjeseca, morate potvrditi svoj identitet u uredu Službe za migracije. Možete se dogovoriti na web stranici servisa - www.migri.fi. Za identifikaciju na recepciji morate uzeti ličnu kartu i originalna dokumenta priložena uz zahtjev.

Aplikacija ili obaveštenje o državljanstvu može se podneti i na papirnom obrascu kancelariji Službe za migracije. Uzorak popunjavanja i obrazac za uvrštenje nalazi se na mjestu odjela.

Oni koji podnesu obaveštenje, umesto servisnog centra Službe za migracije, mogu kontaktirati predstavništvo Finske u inostranstvu.

Za razmatranje obaveštenja potrebno je platiti taksu - 80 evra, za razmatranje zahteva - 350 evra.

Razmatranje deklaracije za mlade, za građane koji su izgubili državljanstvo i za građane sjevernih zemalja, iznosi 220 eura.

Ako imate pitanja u vezi s državljanstvom, možete nazvati Finsku imigracionu službu (Maahanmuuttovirasto) na 0295 419 626. U utorak, srijedu i četvrtak od 10 do 11, služba će vas obavijestiti na finskom, švedskom ili engleskom jeziku.

Ako se dokaže pravo na finsko državljanstvo, morate podnijeti zahtjev za izdavanje pasoša lokalnoj policijskoj stanici u Finskoj. Za razmatranje takve prijave potrebno je platiti naknadu - oko 100 eura. Aplikacija se obično razmatra u roku od 2-3 nedelje. Za registraciju pasoša morat ćete platiti još 145 eura.

Pogledajte video: Bh građani u Danskoj dobijaju dvojna državljanstva (Septembar 2019).

Ostavite Svoj Komentar